Ramadan recepten
Ramadan 2024
De Ramadan volgt de islamitische maankalender, wat betekent dat de exacte startdatum elk jaar verschuift. De maand begint zodra de nieuwe maan wordt waargenomen, wat ongeveer 10 tot 12 dagen eerder is dan in het voorgaande jaar volgens de Gregoriaanse kalender. Dit zorgt ervoor dat de Ramadan door heel het jaar kan plaatsvinden. Dit jaar zal de Ramadan starten op zondag 10 maart en eindigen op maandag 8 april in 2024.
Waarom wordt de Ramadan gehouden?
Het is een belangrijke verplichting: Allah vraagt dit van hen en belooft beloningen voor hun inzet. De Ramadan is een tijd om je bewustzijn te vergroten en je ziel te reinigen. Door te vasten, vermijden mensen zonden en kunnen eerdere fouten vergeven worden. Deze periode staat in het teken van geloof, waarbij je jezelf traint om de leer zo goed mogelijk te volgen en streeft ernaar de Koran in deze maand volledig te lezen. Het helpt bij het ontwikkelen van een sterkere band met Allah en is een moment om dankbaarheid te tonen. Vasten leert discipline en empathie voor de minder bedeelden wereldwijd. Het ervaren van honger helpt bij het waarderen van voedsel en drank, en stimuleert een bewustere omgang met eten in de toekomst. Zo begrijp je echt hoe het is om zonder eten te zijn.
Wat eten mensen tijdens de ramadan?
Tijdens de Ramadan genieten mensen van een verscheidenheid aan voedzame en smaakvolle gerechten, speciaal bereid om het vasten te breken en de dag te beginnen. Bij zonsondergang wordt het vasten traditioneel verbroken met dadels en water, gevolgd door de Iftar, een maaltijd die rijk is en veelzijdig. Gerechten zoals soepen, salades, hoofdgerechten met vlees, rijst, en groenten, en zoete desserts staan op tafel. Op mijn website vind je enorm veel inspiratie voor je volgende maaltijd!
Wat is lekker om te eten tijdens ramadan?
De Ramadan is de perfecte tijd om je te verdiepen in de rijke smaken van de Afghaanse keuken. Op mijn website vind je heel veel makkelijke en smaakvolle recepten uit de Afghaanse keuken. Wat is mijn persoonlijke top 5?
1. Mantu: Deegkussentje met gekruid gehakt.
2. Bolani: Krokante pannenkoekjes gevuld met prei of pompoen.
3. Dahl: Rode linzen curry eenvoudig te bereiden met mijn kruidenmix.
4. Kabuli palaw: De feestelijke rijst uit Afghanistan met malse stukjes lamsvlees.
5. Firni: Een traditionele Afghaanse pudding bereidt met melk en kardemom.