Palaw Afghaans rijst recept
Bruine rijst gekarameliseerd door suiker en rijstkruiden
Ingrediënten
300 gram Afghaanse rijst Chef Maryam
3 eetlepels suiker
5 eetlepels zonnebloemolie
6 eetlepels water
2 theelepels rijstkruiden
1 theelepel zout
Print het recept
Bereidingswijze
1. Spoel de rijst in een kom met water 2-3 keer schoon en laat het vervolgens 2 uur weken onder een laagje water van 2 cm.
2. Verhit op middel vuur in een steelpannetje de suiker tot het donkerbruin wordt.
3. Zet het vuur uit en voeg de zonnebloemolie en rijstkruiden toe en meng goed door elkaar.
3. Dek de pan voor drie kwart af met een deksel en voeg het water toe.
4. Voeg zout toe aan het suiker-oliemengsel en roer door en zet apart.
5. Breng in een ruime pan water met zout aan de kook. Giet de rijst af en voeg toe aan het kokende water.
6. Kook de rijst in 7-8 minuten net niet gaar en giet daarna af.
7. Doe de rijst terug in de pan en verdeel het suiker-oliemengsel over de rijst.
8. Maak met de achterkant van een lepel een paar gaten in de rijst.
9. Sluit de pan af met een deksel zodat de rijst goed kan stomen of laag vuur voor ongeveer 5 minuten.
10. Schep vervolgens de rijst door en leg een doek op de pan en doe het deksel er terug op. Vouw de doek om het deksel heen.
11. Na 20 minuten stomen is de rijst klaar om geserveerd te worden.
Nieuwste recepten
Nieuwste producten
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99Niet op voorraad
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99Niet op voorraad
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99
-
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina€3.99 – €5.99
Meer over
Palaw Afghaanse rijst recept
Palaw, ook wel bekend als Afghaanse bruine rijst, is een traditioneel gerecht dat veel wordt gegeten in Afghanistan. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften, feesten maar ook zeker op doordeweekse dagen. Palaw is een gerecht dat bestaat uit rijst die wordt gekaramelliseerd met suiker en speciale rijstkruiden, zoals kardemom, kaneel en komijn. Veel mensen denken dat dit een zoete rijst is maar het tegendeel is waar.
Het proces van het maken van Palaw begint met het wassen en weken van de rijst. Daarna wordt het mengsel gemaakt waardoor de rijst bruin kleurt en smaak krijgt. Dit mengsel bestaat uit suiker, zonnebloemolie, water, zout en natuurlijk de rijstkruiden mix. Vervolgens wordt de rijst gekookt in water tot deze net niet gaar is. Dan gaat het mengsel erbij en wordt de rijst in een half uur gestoomd. Tussen het deksel en de pan wordt een doek geplaatst waardoor het vocht door het doek wordt opgenomen. Daardoor wordt de rijst mooi droog en krijg je mooie losse korrels.
Palaw is niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam. Rijst is een goede bron van koolhydraten, terwijl de speciale kruiden en suiker zorgen voor een unieke smaakervaring. Door de toevoeging van dit krijgt het gerecht een prachtige gele kleur en een licht bittere smaak die goed past bij de zoetheid van de suiker.
In Afghanistan wordt Palaw vaak geserveerd met vlees, zoals lam, kip of rundvlees. Het gerecht kan ook worden aangevuld met diverse groente gerechten zoals borani banjan, vegetarische curry of gestoofde linzen.
Kortom, Palaw is een traditioneel Afghaans rijstrecept dat bekend staat om zijn bruine kleur en aromatische smaak. Wil jij ook genieten van deze heerlijke rijst? In mijn webshop vind je de perfecte rijst en de bijbehorende kruidenmix. Het rijstkruidenpakket bevat niet alleen rijst en rijstkruiden maar ook komijnzaadjes zodat je naast Palaw ook Zeera Chalaw (witte rijst met komijnzaadjes) kan maken.