Aubergine uit de Afghaanse keuken: Borani banjan
Uit de oven in een rijke tomatensaus met yoghurt topping
Ingrediënten
2 aubergines
1 ui
3 knoflookteentjes
1 theelepel zout
2 tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel chili vlokken
1 theelepel kerrie madras
1 theelepel zout
1 klein kopje water
Yoghurtsaus:
3 eetlepels Griekse yoghurt
1 knoflook teentje
1 snufje zout
1 eetlepels water
Garnering:
een paar blaadjes verse koriander
2 theelepels gedroogde mint
Print het recept
Bereidingswijze
Aubergine bereiden: Verwarm je oven voor op 160°C. Schil de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 2 cm dik. Snijd ook de ui in ringen. Leg de plakken aubergine en de uienringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de aubergine en ui lichtjes met zonnebloemolie en bestrooi ze met een beetje zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak alles 30 minuten, tot de aubergine goudbruin is.
Saus maken: Snijd de tomaten in blokjes en hak de knoflook fijn. Verhit daarna een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de fijngehakte knoflook even aan tot het lekker begint te geuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij en bak alles goed door zodat de tomaten een beetje zacht worden. Voeg de chili vlokken, kerrie madras en het zout toe, samen met een klein kopje water. Roer alles goed door. Zet het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg vervolgens de geroosterde aubergine en ui toe aan de saus, meng goed en laat het geheel nog eens 15 minuten sudderen.
Yoghurtsaus: Pak een kom en doe daar de yoghurt, een fijngehakt knoflookteentje, een snufje zout en een eetlepel water in. Roer alles goed door elkaar tot je een gladde saus hebt.
Serveren: Smeer een groot bord in met een laagje van de yoghurtsaus. Leg de aubergine mooi over het bord uit. Verdeel de rest van de yoghurtsaus over de aubergine. Strooi de gedroogde munt en verse korianderblaadjes over het geheel. Druppel nog wat van de olie uit de pan over de aubergine heen.
Zo, je heerlijke auberginegerecht is klaar om te serveren!
Noshe jan oftewel eet smakelijk!!
Nieuwste recepten
Nieuwste producten
Meer over
Aubergine recept
Aubergines: De basis van veel wereldgerechten
Aubergine is een ongelooflijk veelzijdige groente die de basis vormt van vele wereldgerechten. Van Mediterrane moussaka tot Indiase curry’s, aubergine is een hoofdingrediënt in talloze recepten. Waaronder ook dit aubergine recept dat ontzettend geliefd is in Afghanistan. Dit recept is perfect als bijgerecht en is super makkelijk en snel te bereiden.
Aubergine recept oven: perfect gebakken
Gebakken aubergine uit de oven is niet alleen eenvoudig te bereiden, maar ook heerlijk smaakvol. Door aubergines eerst te bakken in de oven, worden ze heerlijk zacht en krijgen ze een rijke, diepe smaak. Daardoor nemen de aubergines beter de smaken op als ze in de saus gaan. Ik bak eerst de aubergines in de oven met een beetje zonnebloemolie en zout.
Borani Banjan: Een kroonjuweel uit de Afghaanse keuken
Borani Banjan is met recht een kroonjuweel uit de Afghaanse keuken dat de rijke smaken van aubergine perfect laat proeven. Het is een zeer populair gerecht dat veel wordt gegeten omdat het zo smaakvol is. De combinatie van tomatensaus, aubergines, uien en specerijen maakt dat het een unieke smaak heeft. Borani Banjan is niet alleen lekker en makkelijk te bereiden maar ook een geweldige manier om de Afghaanse cultuur en keuken te ontdekken. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met Afghaanse rijst of naanbrood. Met dat naan brood kun je lekker door de de aubergine dippen!
Aubergine recept vegetarisch: Puur genieten!
Ben je vegetariër of veganist? Dan weet je vast al hoe geweldig aubergine is! Dit is echt zo’n ingrediënt dat je in allerlei gerechten kunt verwerken, van snelle doordeweekse diners tot fancy maaltijden voor speciale gelegenheden. Aubergine is super veelzijdig en bomvol voedingsstoffen, perfect voor iedereen die lekker plantaardig wil eten. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke aubergine curry of een knapperige pakora. En als je het yoghurtlaagje in de Borani Banjan weglaat, heb je een perfect vegan gerecht!
Op mijn website kun je nog meer vegan recepten vinden zoals:
Bloemkool korma
Pakora
Vegetarische groente curry