Goshte gosvant dampukht-Lamsvlees uit de snelkookpan
Lamsschenkels en een mix van kruiden, worden langzaam gegaard in een snelkookpan
Ingrediënten
1,5 kg lamsschenkels, in grote stukken gesneden
2 uien, in halve ringen gesneden
6 teentjes knoflook
4 eetlepels zonnebloemolie
3 kopjes water
2 kopjes rijst
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel kerriepoeder
2 theelepels zout
1 theelepel komijnzaad
Print het recept
Bereidingswijze
1. Verhit de zonnebloemolie in de snelkookpan en bak de uien tot ze licht goudbruin zijn.
2. Voeg de stukken lamsvlees toe en bak ze tot ze bruin zijn.
3. Voeg de knoflook en kruiden toe en roer goed door.
4. Voeg één kopje water toe en sluit de snelkookpan.
5. Laat op laag vuur 45 minuten koken tot het vlees zacht is.
6. Open de pan en voeg de rijst en twee kopjes water toe. Roer goed door en voeg eventueel meer zout toe.
7. Sluit de snelkookpan opnieuw en kook nog eens 30 minuten. Geniet van deze heerlijke en smaakvolle dampukht en ontdek zelf waarom dit gerecht in Afghanistan zo populair is!
Nieuwste recepten
Nieuwste producten
Meer over
Dum Pukht lamsvles
Dum Pukht is een kooktechniek waarbij vlees en groenten langzaam worden gekookt, meestal in deeg verzegelde pan met niet teveel kruiden. Deze techniek is nu gebruikelijk in andere keukens zoals de Zuid-Aziatische, Centraal-Aziatische en West-Aziatische keukens.
De term is afgeleid van het Perzisch. Dum betekent ‘voedsel op een langzaam vuur houden’ en pukht betekent ‘kookproces’, wat dus ‘koken op een langzaam vuur’ betekent. Het proces vereist vaak kooktijden tot 24 uur.
Dum Pukht koken gebruikt een ronde, zware pot, bij voorkeur een handi (kleipot), waarin voedsel wordt verzegeld en gekookt boven een langzaam vuur. De twee belangrijkste aspecten van deze kookstijl zijn bhunao en dum, of ‘roosteren’ en ‘rijpen’ van een bereid gerecht. In deze keuken zijn kruiden en specerijen belangrijk. Het proces van langzaam roosteren zorgt ervoor dat elk zijn maximale smaak vrijgeeft. Het afdichten van het deksel van de handi met deeg bereikt rijping. Door langzaam in zijn eigen sappen te koken, behoudt het voedsel zijn natuurlijke aroma’s.
In sommige gevallen wordt kookdeeg over de container verspreid, als een deksel, om de voedingsmiddelen te verzegelen; dit staat bekend als pardah (sluier). Bij het koken wordt het een brood dat de smaken van het voedsel heeft opgenomen. Het brood wordt meestal gegeten met het gerecht. Er worden minder kruiden gebruikt dan in de traditionele Pakistaanse keuken, met verse kruiden en specerijen voor de smaak.
Bent u klaar om de smaken van Afghanistan in uw eigen keuken te brengen? Bezoek onze website om de hoogwaardige kruiden en rijst te kopen die u nodig heeft om uw eigen Goshte Gosvant Dampukht te maken. Ontdek zelf waarom dit gerecht in Afghanistan zo geliefd is en geniet van een culinaire ervaring die u niet snel zult vergeten.