Butter Chicken
Romige Indiase Butter Chicken, bereid met authentieke kruiden
Ingrediënten
1 kg Kippen dij of kippenbouten (vel verwijderd)
Voor de marinade:
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel verse gember gepureerd
1 eetlepel knoflook gepureerd
1 eetlepel chili vlokken
2 groene pepers fijn gesneden (1 kan ook als je minder pittig wil eten)
2 theelepels komijn poeder
2 theelepels koriander poeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zout
1 eetlepel zonnebloem olie
Voor de saus:
1 middelgrote ui fijn gesneden
1 groene peper fijn gesneden
1 eetlepel verse gember gepureerd
1 eetlepel knoflook gepureerd
2 eetlepels cashewnoten (geplet)
1 eetlepel chili vlokken
2 theelepels koriander poeder
1 theelepel zout
2 kopjes water
1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker
400 gram tomaten in blokjes
200 ml kookroom (bewaar een beetje voor de garnering)
5 kardemom peulen
5 kruidnagels
2,5 cm kaneelstokjes
2 klontjes boter
Garnering:
Een paar takjes verse koriander
Print het recept
Bereidingswijze
Stap 1: Marineren
1. Doe de kip in een schaal en voeg alle ingrediënten onder het kopje “voor de marinade” toe.
2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en dek de schaal af met vershoudfolie.
3. Zet in de koelkast en marineer minstens 2 uur uur maar een nacht is nog lekkerder.
Stap 2:
1. Verhit zonnebloemolie in de pan en bak de kip aan beide zijde bruin.
2. Haal de kip uit de pan en leg deze apart.
3. In dezelfde pan gaan we nu de saus maken
Stap 3: Saus maken
1. Voeg een klontje boter toe aan de pan en bak hierin de uien goudbruin.
2. Voeg dan de gember, knoflook en groene peper toe en bak 1 minuut.
3. Breng de saus op smaak met korianderpoeder, chili vlokken en zout bak deze ook 1 minuut mee.
4. Vervolgens de tomaten en cashewnoten toevoegen en even doorroeren.
5. Sluit de pan af met een deksel en laat het geheel 10 minuten zachtjes garen.
6. Schep de saus in een kom en pureer de saus met een staafmixer.
7. Laat een klontje boter smelten in de pan en voeg de hele kruiden toe (kardemom, kruidnagel en kaneel)
8. Nu kan de gepureerde saus weer terug in de pan samen met de gebakken kip.
9. Meng het geheel goed door en voeg een kopje water toe.
10. Sluit de pan af met een deksel en stoof op laag vuur gedurende 5 minuten
11. Daarna de suiker en de room toevoegen en goed door elkaar roeren.
12. Sudder op laag vuur gedurende 20 minuten.
Klaar om de Butter Chicken te serveren.
Doe de butter chicken in een schaal en verdeel de overgebleven room over het gerecht.
Garneer met verse blaadjes koriander.
Serveer met Afghaanse rijst of naan
Nieuwste recepten
Nieuwste producten
Meer over
Butter Chicken
Butter Chicken, oorspronkelijk bekend als “Murgh Makhani,” is een iconische en geliefde curry die zijn wortels heeft in de smaakvolle tradities van de Indiase keuken, met name uit de regio Punjab. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Delhi, de hoofdstad van India, en is gecreëerd door de chefs van het beroemde restaurant Moti Mahal.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw wilden de chefs van Moti Mahal voedselverspilling tegengaan. Ze besloten de overgebleven kip in een tomatensaus te dompelen, verrijkt met boter en room. Dit experiment leidde tot de geboorte van een van de meest geliefde gerechten in de Indiase keuken: Butter Chicken.
Mijn Butter Chicken recept onderscheidt zich door de kwaliteit van de gebruikte kruiden en de perfect gebalanceerde receptuur. Ik heb zorgvuldig geselecteerde kruiden en specerijen samengebracht om de authentieke smaak van deze heerlijke curry te bereiken. Met het kruidenpakket haal je snel en gemakkelijk alles in huis om deze smaakvolle curry te maken en door deze te combineren met mijn Afghaanse rijst wordt het een waar feestje!
Het geheim zit in de romige saus, bereid met verse tomaten, boter en room, die een zijdezachte textuur en een rijke smaak aan het gerecht geeft. De malse stukjes kip worden gemarineerd en gekruid om de perfecte balans van smaken te bereiken voordat ze worden toegevoegd aan de saus.
Met mijn recept en de zorgvuldig samengestelde kruiden kunt je thuis genieten van een authentieke Butter Chicken. Laat je verleiden door de heerlijke smaken van India en zet binnen een handomdraai dit gerecht op tafel.