lamsschenkel met rijst
Malse gestoofde lamsschenkel met Afghaanse rijst, wortel, rijst en zuurbessen
Ingrediënten
2 lamsschenkels in grote stukken gesneden (vraag je slager om dit voor je te doen)
2 uien in halve ringen gesneden
4 kleine wortels
1 bol knoflook
2 theelepels zout
300 gram Afghaanse rijst
1 theelepel Chili vlokken
1 theelepel Rijstkruiden
1 theelepel Komijnzaad heel
1 eetlepel Zuurbessen
6 eetlepels zonnebloemolie
Print het recept
Bereidingswijze
Voorbereiden: Begin met het wassen van de rijst. Spoel het drie keer af en laat het daarna weken in lauw water, zorg dat het water ongeveer 1 cm boven de rijst staat.
Bak de lamsschenkels: Verhit zonnebloemolie in een grote pan. Bak de lamsschenkels rondom goudbruin. Zet dan het vuur lager en doe de deksel op de pan zodat de schenkels lekker kunnen sudderen.
Uien toevoegen: Gooi de uien in de pan en bak ze tot ze glazig zijn. Nu is het tijd om de kruiden toe te voegen: zout, chili vlokken, rijstkruiden, en komijnzaad. Roer goed door zodat alles mooi gemengd is.
Stoven: Voeg twee kopjes water toe zodat het vlees net niet onder water staat en sluit de pan weer af met de deksel. Laat het lamsvlees ongeveer 1,5 tot 2 uur stoven op laag vuur; roer af en toe.
Rijst toevoegen: Als het vlees mals is, voeg je de wortels, zuurbessen, en de geweekte rijst toe. Spreid dit netjes uit over het vlees. Maak een paar gaten in de rijst en druk lichtjes aan. Plaats de hele bol knoflook in het midden.
Garen: Dek de pan af met aluminiumfolie en plaats de deksel er stevig op. Laat de rijst op middelhoog vuur koken. Na ongeveer 15 minuten, roer je de rijst voorzichtig om en maak je weer gaten voor een gelijkmatige garing. Laat nog 20 minuten stomen.
Serveren: Schep de rijst en lam op een grote schaal. Leg de gestoomde knoflookbol in het midden als garnituur en je bent klaar om te serveren.
Noshe Jan – Eet Smakelijk!
Nieuwste recepten
Nieuwste producten
Meer over
lamsschenkel recept
Ben je op zoek naar een warm en vullend gerecht en dat vol van smaak is? Dan is dit lamsschenkel recept echt een aanrader omdat mals lamsvlees gecombineerd met deze verfijnde kruiden en Afghaanse rijst een gerecht is voor liefhebbers. Of het nu voor een speciale gelegenheid is of een gezellige avond thuis, dit recept is gemakkelijk te bereiden in een pan zal zeker een favoriet worden. Je zou het zelfs in de slowcooker kunnen bereiden.
Achtergrond van dit rijstgerecht
Afghaanse rijst met lamsschenkel is niet zomaar een gerecht; Als je het mij vraagr is het een ervaring. De combinatie van kruiden zoals komijn en chili vlokken, samen met de langzame garing van de lamsschenkel, vormen de basis voor een gezellig familie diner. Gezellig met z’n allen aan tafel en in het midden een grote pan met rijst en lamsschenkel. Dat is pas genieten! Dit lamsschenkel recept heb ik in een grote pan bereidt maar is zeker ook ideaal voor het langzaam garen in een slowcooker, waarbij alle smaken intens worden en het vlees heerlijk mals wordt.
Hoe bereidt je lamsschenkels?
Je kunt lamsschenkels zo in de pan aanbraden maar ik heb er voor gekozen om de lamsschenkels in grote stukken te laten snijden. Dit zorgt ervoor dat de lamsschenkels sneller garen en de smaken in elk stukje vlees kunnen intrekken. Door het vlees eerst goed aan te braden voorkom je dat het vlees heel er ruikt naar lam. Daarna doe je er uien en kruiden bij en laat je het vlees mals worden door er water bij te doen. Langzaam garen is de sleutel van het succes bij dit gerecht. Wanneer het vlees mals is kun je er wortels, zuurbessen (barberries) en rijst bij doen zodat alles in slechts een pan bereidt kan worden.
Serveer tips
Wanneer je dit lamsschenkel recept serveert, overweeg dan om het te combineren met een frisse Afghaanse salade, ook wel salata genoemd, omdat dit een perfecte combinatie is. Of maak wat yoghurt aan met sumak en zout.
Zin gekregen in dit lamsschenkel recept?
Het hele recept staat hierboven beschreven en ja ook de kruiden, rijst en zuurbessen haal je gemakkelijk in huis. Vandaag besteld voor 23:59 uur is dezelfde dag nog verzonden. Zo kun jij snel aan de slag met dit heerlijke gerecht!