Chefmaryam | De Afghaanse keuken thuis

Butter Chicken

Een van de beroemdste gerechten uit India

Bereidingstijd
80 minuten
Aantal pers.

4 personen

Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk

Ingrediënten

1,2 kg Kippenbouten (vel verwijderd)
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel chili vlokken
1 eetlepel zonnebloem olie
1 theelepel zout
1/2 theelepel kurkumapoeder
2 theelepels koriander poeder
2 theelepels komijn poeder
1 eetlepel verse gember gepureerd
1 eetlepel knoflook gepureerd
2 groente pepers fijn gesneden (1 kan ook als je minder pittig wilt)

Voor de saus:⁠
5 kardemom peulen
5 kruidnagels
2,5 cm kaneelstokjes
2 eetlepels boter
2 eetlepels boter voor later in het recept
50 ml water
1 middelgrote ui fijn gesneden
1 groene peper fijn gesneden
1 eetlepel verse gember gepureerd
1 eetlepel knoflook gepureerd
2 eetlepels cashewnoten (geplet)
1 eetlepel chili vlokken
2 theelepels koriander poeder
1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker
400 gram tomaten in blokjes
200 ml kookroom
zout naar smaak

Garnering:
Een paar takjes verse koriander

Print het recept

Bereidingswijze

12.Butter-Chicken.jpeg
Video afspelen
Stap 1: Marineren
1. Leg de kip in een schaal en doe alle ingrediënten onder het kopje “voor de marinade” ook in de schaal.
2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en dek de schaal af met alluminiumfolie.
3. Zet in de koelkast en marineer minstens 2 uur uur maar een nacht is nog lekkerder.

Stap 2: De saus
1. Verwarm een gietijzeren pan en voeg 2 eetlepels boter toe.
2. Bak de uien goud bruin.
3. Voeg dan de gember, knoflook en groene peper toe en bak 1 minuut.
4. Voeg de kruiden (komijn, chili, koriander) toe en bak deze ook 1 minuut mee
5. Vervolgens de cashewnoten en de tomaten toevoegen en bakken totdat de olie boven drijft. Duurt ongeveer 15 minuten.
6. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.
7. Zet de pan terug op het vuur en voeg dan de kip toe en de overige kruiden.
8. Voeg het water, de boter, room en suiker toe en laat op laag vuur zachtjes koken 30-45 minuten totdat de kip gaar is.
9. Voeg zout naar smaak toe.

Garneer met verse koriander

Serveer met rijst en naan

Nieuwste recepten

Nieuwste producten

De Afghaanse keuken thuis

Bekijk onze authentieke kruidenmixen