Aashak Roosjes
Ashak, dumplings waar je heel veel Afghanen blij mee kunt maken.
40 minuten
Gemiddeld
Ingrediënten
Voor het deeg:
100 ml water
200 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel kurkuma poeder
Vulling:
1 theelepel kerrie poeder
1 theelepel rode chili vlokken
150 gram prei (groene gedeelte)
½ theelepel zout
15 ml zonnebloemolie
1 knoflookteentje fijn gesnipperd
Voor de saus:
½ middelgrote ui gesnipperd
1 knoflookteentje geperst
1 tomaat in blokjes
50 ml zonnebloemolie
1/2 theelepel rode chili vlokken
1 theelepel tomatenpasta
1 theelepel paprika poeder
½ theelepel zout
125 ml water
Yoghurtsaus:
6 eetlepels kwark
1 teentje knoflook
snuf zout naar smaak
Garnering:
1 eetlepel Gedroogde mint
een paar takjes verse koriander
Print het recept
Bereidingswijze
Stap 1: Deeg maken
1. Meng in een kom alle ingrediënten onder het kopje “deeg” samen. Voeg stap voor stap water toe.
2. Kneed het deeg goed door elkaar totdat het mooi zacht is en een egale kleur
3. Leg het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat een uur op kamertemperatuur rusten.
Ondertussen kun je de vulling maken.
Stap 2: De vulling
1. Snij de prei fijn in snippers
2. Doe de prei in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe onder het kopje “vulling”
3. Mix alles goed door elkaar
Stap 3: Roosjes maken van deeg
1. Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem
2. Verdeel het deeg in drie stukken
3. Neem een deel en rol langwerpig uit
4. Met een deegroller het deeg plat maken ½ centimeter
5. Snij met een mes het deeg doormidden zodat je een langwerpig stuk deeg over houdt
6. Met een lepel de vulling in het midden van het deeg verdelen
7. Vouw het deeg dicht en rol op
8. Nu kun je er een roosje van vormen.
Stap 4: Stomen
1. Neem een stoompan en vul met water. Breng dit aan de kook.
2. Smeer de tray in met zonnebloemolie
3. Leg de roosjes op de tray en smeer er een beetje zonnebloemolie op. Sluit de pan af met een deksel
4. Stoom ongeveer 30 minuten
Stap 5: De saus maken
1. Verwarm in een steelpan olie en bak de uien goudbruin
2. Voeg zout, chili vlokken, paprika poeder, tomaten pasta en knoflook toe en roer goed door voor 2 minuten.
3. Dan de verse tomaten er bij doen en dit 1 minuut meebakken.
4. Voeg nu water toe en meng alles goed door.
5. Laat sudderen op laag vuur en na 20 minuten is de saus klaar als de olie aan de oppervlakte verschijnt.
Stap 6: Yoghurtsaus maken
1. Meng in een kommetje de yoghurt met zout en knoflook.
Tot slot:
Stap 7: Het bord opmaken
1. Pak een bord en verdeel 1 eetlepel yoghurtsaus over het oppervlakte.
2. Leg nu de gestoomde roosjes op het bord
3. Verdeel wat tomatensaus en de olie van de saus tussen de roosjes
4. Strooi wat gedroogde mint over de saus
5. Garneer met wat verse koriander.
Eet smakelijk