
Chapli Kebab
Hamburger op zijn Afghaans
Chapli Kebab is een authentiek Afghaans gerecht, maar ook in Pakistan en India is het een geliefde straatsnack. Zie het maar als een lange dunne hamburger, meestal van rund of lamsvlees of een combinatie van die twee, op smaak gebracht met diverse kruiden. Langs de straten van Afghanistan wordt dit gerecht in grote pannen bereid. Gelukkig kan je het ook thuis maken, gewoon in een koekenpan. Als je ze iets kleiner maakt, kan je ze ook perfect gebruiken als borrelhapje of als voorgerecht. Volg de stappen van het recept, proef, ruik, oefen en wordt een echte Chapli Kebab specialist!
Home > Portfolios >
Aantal personen: 4
Ingrediënten
Voor de burgertjes:
Een paar takjes platte peterselie
1 rode chilipeper
2 tomaten in blokjes gesneden (zaadlijsten verwijderen)
2 middelgrote uien gesnipperd
4 knoflookteentjes gepureerd
300 g rundergehakt
300 g lamsgehakt
2 eieren
3 el maïsmeel
5 el olie
3 tl kofta mix
3 tl korianderzaad
Zonnebloemolie om in te bakken
Voor de dipsaus:
3 tomaten
2 knoflook teentjes
1 verse rode peper
Bereiding
Burgertjes:
– Hak de peterselie fijn.
– Snij de rode chilipeper in kleine stukjes (pitjes eruit laten om het minder pittig te maken).
– Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten uit de tomaat. Anders kan je gehakt te nat worden. Snij de tomaten in blokjes.
– Snipper de ui en maak met wat zout een puree van de knoflook.
– Doe het gehakt in een grote kom.
– Voeg de tomaat, peterselie (hou beetje achter voor de garnering), ui, knoflook, eieren, maïsmeel, zonnebloemolie en de kruiden toe.
– Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
– In een pan verwarm je zonnebloemolie. Intussen pak je steeds een beetje van het gehaktmengsel en vorm je dit tot een dunne burger.
– Leg de burgers in de hete olie tot de pan vol is. Bak op middelhoog vuur.
– Als de burgers aan de onderkant mooi bruin zijn, draai je ze om.
Dipsaus:
Pureer in een blender de tomaten, knoflook en rode peper.
Afmaken gerecht:
Leg alle burgers op een platte schaal of bord en garneer met verse peterselie. Serveer met de dipsaus.