Chefmaryam | De Afghaanse keuken thuis

Mantu

Mantu of Mantoe is het nationale gerecht uit Afghanistan.

Bereidingstijd

90 minuten

Aantal pers.

6-8 personen

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten

Voor het deeg:
100 ml water
200 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel kurkuma
Voor de vulling:
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
1 groene chili peper
200 gram rundergehakt

Voor de saus:
½ middelgrote ui gesnipperd
1 knoflookteentje geperst
1 tomaat in blokjes
50 ml zonnebloemolie
1 theelepel tomatenpasta
½ theelepel chili vlokken
1 theelepel paprika poeder
½ theelepel zout
125 ml water

Yoghurttopping:
8 eetlepels yoghurt
1 knoflookteentje geperst
1 snuf zout

Garnering:
Een paar blaadjes verse munt en koriander.

Print het recept

Bereidingswijze

22.Mantoe-scaled.jpg

Stap 1: Deeg maken
1. Meng in een kom alle ingrediënten onder het kopje “deeg” samen. Voeg stap voor stap water toe.
2. Kneed het deeg goed door elkaar totdat het mooi zacht is en een egale kleur heeft.
3. Leg het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat een uur op kamertemperatuur rusten.

Ondertussen kun je de vulling maken.

Stap 2: Vulling maken
1. Verwarm een pan met zonnebloemolie en bak het gehakt bruin.
2. Laat afkoelen en meng dan de uien en de groene peper er door heen.

Stap 3: Roosjes maken van deeg
1. Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem
2. Verdeel het deeg in drie stukken
3. Neem een deel en rol langwerpig uit
4. Met een deegroller het deeg plat maken ½ centimeter
5. Snij met een mes het deeg doormidden zodat je een langwerpig stuk deeg over houdt
6. Met een lepel de vulling in het midden van het deeg verdelen
7. Vouw het deeg dicht en rol op
8. Nu kun je er een roosje van vormen.

Stap 4: Stomen
1. Neem een stoompan en vul met water. Breng dit aan de kook.
2. Smeer de tray in met zonnebloemolie
3. Leg de roosjes op de tray en smeer er een beetje zonnebloemolie op. Sluit de pan af met een deksel
4. Stoom ongeveer 30 minuten

Stap 5: De saus maken
1. Verwarm in een steelpan olie en bak de uien goudbruin
2. Voeg zout, chili vlokken, paprika poeder, tomaten pasta en knoflook toe en roer goed door voor 2 minuten.
3. Dan de verse tomaten er bij doen en dit 1 minuut meebakken.
4. Voeg nu water toe en meng alles goed door.
5. Laat sudderen op laag vuur en na 20 minuten is de saus klaar als de olie aan de oppervlakte verschijnt.

Stap 6: Yoghurtsaus maken
1. Meng in een kommetje de yoghurt met zout en knoflook.

Stap 7: Het bord opmaken
1. Pak een bord en verdeel 1 eetlepel yoghurtsaus over het oppervlakte.
2. Leg nu de gestoomde roosjes op het bord
Optioneel:
Je kan de resterende yoghurt over de roosjes verdelen.

3. Verdeel wat tomatensaus en de olie van de saus tussen de roosjes
4. Strooi wat gedroogde mint over de saus
5. Garneer met wat verse koriander.
Eet smakelijk

Nieuwste recepten

Nieuwste producten

De Afghaanse keuken thuis

Bekijk onze authentieke kruidenmixen